dilluns, 30 de juny del 2014

SER LLIURE COSTA

Ja sé que costa molt dir-li a un company del partit o d’un altre que ho deixi estar, que més val ni entrar-hi en aquell tema, que és un tema dels veïns.

La votació de l’altre dia sobre monarquia o república era sobrera i, fins i tot, absurda. Que demanaríem una votació semblant sobre la Gran Bretanya, o sobre Mònaco? Eh, que no! Doncs per què sobre España sí?

Fa segles que no som lliures i ara hem ser conscients que costa molt tenir una manera de fer lliure, amb sentiments, pensaments i actituds d’estat lliure, però ens hi hauríem d’anar acostumant.

No hauríem de criticar el nostre President perquè vagi a un sopar amb el cap de l’estat veí, senzillament fa la seva feina de relacions públiques. En canvi sí que em sembla criticable que assistís a la proclamació de “Felipe VI”, perquè ja sabia que no se li donaria el tractament adequat, de President. Sinó que seria un més del piló –de regional-. Participar en un acte en el qual no se’ns respecta, no és coherent amb el que estem creant.

LA RESPOSTA SÓN ELS AJUNTAMENTS
Als ajuntaments els falten cèntims i els costa situar-se, però em sembla que la millor manera de seguir donant forma al nostre estat són els ajuntaments. Tenir formes i actitud d’estat en tot allò que fa referència als serveis pot ser una bona eina per anar avançant. Quan algú ens pregunti: I com volem que sigui el nostre estat? La nostra resposta hauria de poder ser: Encara que ens en falti un bon tros, mira què estan fent els ajuntaments i les associacions, i sabràs cap a on anem.

ELS PERCENTATGES I LA CONSULTA
A vegades en atabalem per poca cosa, ho fem gros i allà ens quedem. Potser m’equivoco però em sembla que no cal preocupar-se gaire pels percentatges. A no ser que no tinguem gaire res més per fer. Em sembla que hi ha tres escenaris possibles.

1/ Si no hi pot haver consulta, no cal que ens preocupem pels percentatges.

2/ Si és pactada o tolerada –cosa que em sembla de ciència ficció-, tampoc no cal que ens preocupem pels percentatges perquè és segur que se supera el 50% de participació, sobretot tenint en compte que a les europees, que són força abstencionistes, vàrem arribar al 47%. Si els del NO es queden a casa, millor, el percentatge de SÍ-SÍ sobre el total de vots emesos augmentarà.

3/ Si la fem després d’unes eleccions plebiscitàries i d’haver proclamat la independència des del Parlament (DUI) –em sembla que és l’escenari més realista-, no cal que posem percentatges de res, fem un referèndum normal i ja està; que els veïns s’hi posin fulles.

Fins la setmana vinent.

F. Ponsatí

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge prou important com per no dependre d'España. 


“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada