diumenge, 11 de febrer del 2018

QUE BONITA SERIA CATALUÑA SI NO FUERA ... VERDAD?



PRESIDENT, NO US HEU DE JUSTIFICAR
Molt Honorable President, no us heu de justificar de res. És cert que segurament us heu equivocat en alguna de les apreciacions sobre les possibilitats de resposta d’Espanya i que, ingènuament, vàreu pensar que en el pitjor dels casos no ultrapassarien la llei.

A les normes legals, des de fa força temps, els tribunals espanyols els fan dir el que els dóna la gana i les retorcen fins a fer-les coincidir amb el discurs dels seus polítics: “el de sagrada unidad de la patria”.

Una pàtria que no és res més que una estructura caduca, arcaica i que està organitzada per a continuar disposant d’una economia extractiva per a uns quants, i que té el seu fonaments, encara ara, en una història plena de sang i de testosterona. És un estat que no ha sabut negociar mai, i que només entén la superació de les diferències en clau de victòria, humiliació i anorreament de l’altre.

Des de fa més de 300 anys, nosaltres, els catalans, som la seva diana, com abans ho varen ser els jueus.

SENSE QUE SE N’ADONESSIN, JA ENS HEM FET GRANS
Nosaltres maldem per demostrar que ja hem crescut i que volem decidir per nosaltres mateixos, que ja tenim criteri, però no ens hem adonat que mai ens han escoltat i que, per tant, mai han canviat per a res el seu punt de vista sobre nosaltres, ni tenen la més petita intenció de fer-ho..

Per tant, President, heu fet el que havíeu de fer, i ho heu fet molt ben fet, ho heu fet perquè heu volgut respectar la voluntat del vostre poble, per això només us hem de donar les gràcies.

També us demanaria que, de la situació actual, no en cerquéssiu responsables fora dels que estan retorçant la llei, potser us serviria per esplaiar-vos, però no per unir la gent que vol, cadascú a la seva manera, el mateix que voleu vós.

UN TC AMB TICS DE MESTRE D’ESCOLA FRANQUISTA
Quan un TC arriba a l’extrem d’entrar a considerar com s’ha d’interpretar un reglament intern d’un Parlament, fins i tot abans que aquest Parlament faci cap mena d’actuació, és que estem davant d’un TC que té tics autoritaris. Em recorda alguns  mestres que vaig tenir i que per a ells només estava bé si feies les coses com ells les havien pensat, no hi podia haver cap mena de discrepància respecte a la seva dèria, si n’hi havia, castigat.

Si ens fixem en tot el que ha passat aquests últims temps, ens adonarem que España ens tracta com si encara fóssim a l’escola del més pur estil franquista. Per a ells som com infants als qui cal adreçar i fer anar pel bon camí, encara que sigui a hòsties, perquè, per a ells, “la letra con sangre entra”. Potser no us n’havíeu adonat, però aquest és el tractament que totes les metròpoli,  des de sempre, han donat als territoris conquerits.

UN MAL JUTGE I, POTSER, UN NOVEL·LISTA FRUSTRAT
Estic segur que el Sr. Pablo Llarena està convençut que està fent un gran servei a la seva pàtria i que, per tant, serà recompensat amb la presidència del TS o amb la creu d’Isabel la Catòlica o coses per l’estil (la Sra. Lamela ja ha estat premiada).

La novel·la (literàriament molt dolenta) que esteu escrivint té tot de personatges sinistres, amb molt males intencions i, per tant, són poc de fiar. Per això no té res d’estrany que hàgiu decidit mantenir-los segrestats perquè tots plegats són més dolents que la tinya i són molt tossuts i malintencionats, i serien capaços de mentir per poder-ne sortir.

Tot plegat seria per llogar-hi cadires, si no fos que és un clar exemple de prevaricació i d’estar aplicant una pena, sense judici, a unes persones que tot el seu mal és no pensar com vós i com volen els membres del TC. Ara suposo que n’esteu del tot orgullós, però oblideu que per sobre de la injustícia espanyola hi ha altres tribunals, com el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

M’agradaria veure-us la cara quan el TEDH digui que el que heu estat fent és un clar acte de prevaricació i que, com a conseqüència, cal restituir tots els drets i llibertats a tothom qui estigui dintre la causa general que heu muntat entre el govern central, el TS i el TC, i que cal compensar-los adequadament per tot el patiment que els heu causat, a ells i a les seves famílies.

EL TC VA SER UN BON MESTRE
De totes maneres de què m’estranyo? Si els primers de jutjar les suposades intencions,  i no els fets, varen ser els del  TC, i es varen quedar tan amples i satisfets. Per tant heu tingut un bon mestre i suposo que esteu la mar de tranquil perquè ningú, dintre de l’estat, us vindrà a picar el crostó. Només esteu seguint l’estela del TC. Entre tots plegats esteu deixant ben palès que la justícia espanyola és tan i tan justa que no arriba ni a l’aprovat.

Em sembla que si estigués en el vostre lloc em cauria la cara de vergonya de fer el que esteu fent: mantenir a la presó “preventiva” a quatre persones que si alguna cosa han demostrat que són és que són pacífiques, cíviques i solidàries. De fet el que més us molesta  és que no diguin, també, que no volen la independència del seu país. I després direu vós i altres caragirats, que no els manteniu tancats per les seves idees.

Suposo que negareu qualsevol insinuació que vagi en la direcció de considerar-vos més un novel·lista-jutge-prevaricador que no pas un jutge-professional, però quan el TEDH hagi dictaminat, el vostre  orgull personal quedarà ferit i, amb el temps, tots aquests mèrits als quals ara us sembla que hi teniu dret us faran nosa, i en privat acabareu admetent que per decapitar el procés vau inventar-vos tot un fil argumental i vau escriure una novel·la, forçant fins a l’extrem la interpretació de la llei, i ho vau fer fins a fora de la llei.

No voldria equivocar-me, però em sembla que sou d’aquells que pensen: “Que bonita seria Cataluña sinó fuera por los catalanes!”, i obliden que si aquesta societat i aquest país és així és gràcies als que hi som, els catalans, els vells i els nous (més aviat, aquí, ara, tots som nous).

No em sap gens de greu que tots els vostres esforços i mentides no serveixin per a res,  perquè el nostre desig d’independència, de ser tractats com a majors d’edat, continua viu.

F. Ponsatí

Ens cal una societat futura amb uns bons fonaments de cohesió social, més justa i, si és possible, encara més participativa i solidària.

Des de l’escola del futur ..., i si pogués ser ja des d’ara, hauríem d’esforçar-nos per fer que la pobresa i la marginació no fossin mai més hereditàries. Per començar a assolir-ho ens cal que TOTA la mainada, quan acabi la primària i encara més la secundària, sigui capaç d’entendre el que escolti, comprendre el que llegeixi i expressar-se en català, oralment i per escrit, de forma socialment correcta.   www.llenguaoral.cat