dimarts, 28 d’octubre del 2014

PROPOSTA DE CONCILIACIÓ D’INTERESSOS ENTRE ERC i CDC

L’objectiu declarat des de tots dos partits és el d’aconseguir la independència. La diferència fonamental és que ERC voldria proclamar la independència immediatament després de la constitució del nou parlament, i CDC voldria fer-ho després de negociar amb Espanya o, com a mínim, d’intentar-ho.

Aparentment els temps no són superposables ni sembla que es puguin acordar, per la qual cosa els dos partits van cap a l’enfrontament malgrat tenir un mateix objectiu.
La meva proposta de conciliació no farà contents ni a uns ni als altres, però em sembla que és viable si s’hi posa una mica de bona voluntat.

Entre la votació i la constitució del parlament passen uns quants dies. Segons l’article 10.d)  de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, el Parlament s’ha de constituir dins els vint dies següents a la data de les eleccions. Es pot esperar tranquil·lament al dinovè dia, que és el que es va fer a l’última constitució.

Segurament em direu que dinou dies són molts pocs dies, però si ens ho mirem diferent ens adonarem que la feina important, que es posin d’acord, s’hauria d’haver fet durant els quatre mesos anteriors, des d’ara, i sense fer gens ni mica de soroll.

En els vint dies s’hauria de posar en solfa el que s’hagués estat preparant durant els quatre mesos anteriors.

És en aquests vint dies que poden coincidir les ganes de negociar de CDC i l’espera forçada per part d’ERC i la CUP, perquè el Parlament encara no s’ha constituït,  tothom s’hi podria trobar còmode.

Partint de la base que entre ERC, CDC i la CUP obtindran més enllà de la majora absoluta i es plantaran als 2/3 de la cambra o a prop, espero no equivocar-me perquè sinó no paga la pena fer gaire res, proposo que es constitueixi una comissió delegada d’aquests partits, un parell per partit sobiranista.

Haurien d’aprofitar aquests quatre mesos d’abans de les eleccions per pactar el que s’hauria de presentar a Madrid com a proposta per començar les negociacions de forma immediata. Hi poso començar, no pas tancar, la qual cosa s’hauria d’entendre que no es pot començar a negociar amb impossibles, però sí amb condicions molt dures.

Si s’hi ha d’afegir ICV no ho sé, perquè em sembla que ells tampoc no ho saben. Si s’aclareixin força més, doncs cap a dintre.

Aquesta comissió plenipotenciària, l’endemà de les eleccions es podria plantar a Madrid i públicament demanar l’inici de les negociacions. El text podria ser semblant a:

“Les relacions històriques i comercials fan que sigui prudent demanar que puguin continuar les bones relacions de veïnatge amb Espanya, relacions que esperem poder mantenir a través dels acords de la comissió que proposem.

Demanem obrir un període de prenegociació amb Espanya per tal d’acordar i signar un calendari per a una negociació bilateral entre les parts que ha de culminar en la constitució de Catalunya en un estat en el termini d’un any/any i mig.

Aquesta comissió ha de presentar acordades i signades, en el termini màxim de tres mesos, les propostes de calendari per a la negociació bilateral.

En cas que no fos possible ni l’inici de l’establiment d’una prenegociació bilateral abans de la constitució del Parlament, o que la prenegociació s’iniciés però s’arribés als tres mesos sense acords signats per les parts, en qualsevol dels dos casos, el Parlament de Catalunya considerarà que, una vegada més, Espanya no té cap mena de voluntat de negociació per arribar a acords de bon veïnatge i proclamarà Catalunya com a estat sobirà. A partir d’aquell moment, quan Espanya vulgui negociar, negociarem.

Fins d'aquí uns quinze dies.

F. Ponsatí

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge prou important com per no dependre d'España.

“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”