dissabte, 10 de setembre del 2011

MIREM EL FUTUR, COHESIONEM EN POSITIU.


El jutges ens volen fer la punyeta, ens volen fer desaparèixer, és la seva feina. Si algú es pensava que, al nostre país, la feina dels jutges importants era la justícia anava ben errat. Des de fa segles ha estat així, una patacada, dues patacades,..


Ens sembla que cal trobar alguna manera senzilla de cohesionar tothom a l’entorn de la llengua en un projecte fàcil de portar a terme i que permeti, de mica en mica, anar ampliant el camp i, a més, amb un redactat en positiu.

En Gandhi va proposar que es deixés de comprar roba feta a la Gran Bretanya i que se la fessin ells mateixos, evidentment no podem arribar a aquest nivell d’eficàcia, entre d’altres coses perquè no en tenim ni idea, però la idea sí que és extrapolable.

La proposta no hauria de ser de curta durada i hauria allargar-se, un xic, en el temps així se’n podria  assabentar molta més gent i anar-s’hi afegint, hauria de centrar-se en un sol producte i que es pogués trobar fàcilment etiquetat en català.

Un exemple podria ser: “Durant aquest quart trimestre de 2011, comprarem oli etiquetat en català.”

En canvi, si es comences cap a finals de novembre, podria ser: “Durant aquestes festes de Nadal comprarem torrons, neules i xampany etiquetats en català.”

Cada trimestre es podria anar canviant de producte i un mes abans del canvi començar-lo a promocionar.

No es fa boicot a ningú i només es potencia allò que s’ha produït a casa o que respecta la llengua i, per tant, se’ls dóna feina. També és fàcil de recordar i de  promocionar, i hi ha temps per anar expandint el missatge de forma repetitiva, i no és generalista.

Evidentment caldria que se’n fes ressò alguna o algunes entitats amb impacte mediàtic i possibilitats de mantenir el recordatori. La idea ja la tenen escrita, encara que potser consideraran que no és pràctica, però per provar-la no s’hi perd pas gaire res.

F. Ponsatí

“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”  
Visca la Terra.
Tothom.cat (Any tercer).