dissabte, 3 de gener del 2015

ESTIC BEN DESCONCERTAT

A vegades em penso que hem trepitjat merda. Perdoneu l’expressió i el començament, però quan sento que si anem així tindrem quatre diputats més i en canvi si anem aixà no, em vénen ganes de tirar el barret al foc. No ens mereixem alguns dels polítics que tenim.

Hi ha un partit que ja va estar a la cresta de l’onada fa uns anys i la va desaprofitar, ara hi ha tornat a estar i em sembla que l’està tornant a desaprofitar per un càlcul partidista. A començaments de l’estiu les enquestes el donaven com a guanyador en unes eleccions, s’ho varen creure i varen dissenyar el que havia de ser el camí que els portaria al govern.

Pel camí hi varen haver les impugnacions a la consulta i el campi qui pugui. Però el President va superar l’escull que semblava insalvable presentant una proposta que, bàsicament, requeria el suport de la societat, no pas la dels partits, encara que era bo que hi fossin. Els extrems es varen posar d’acord en col·laborar i, tot seguit, la resta –per no quedar fora de joc- també varen decidir posar-hi el coll.

La nova aposta, el nou 9-N, em sembla que va ser un èxit absolut i va superar totes les previsions possibles. Tothom va fer pinya i la immensa majoria cridava “independència”, i no pas les sigles de cap partit.

Seguint el que li havia demanat la societat el President Mas va fer una aposta pública per la unitat i unes eleccions clarament plebiscitàries. Una proposta que diluïa els partits i que apostava per la unió i la suma d’esforços amb la societat.

Des del meu punt de vista era una bona proposta. Sumava forces, sumava il·lusió i tothom s’hi podia sentir representat. Encara que puc entendre que la CUP, per qüestions ideològiques bàsiques no ho considerés igual, ni ICV que mai no entenc en quin punt es troba.

Però resulta que ERC tampoc no hi està d’acord i es justifica amb un càlcul teòric sobre els diputats. Jo em pregunto, i com ho saben això si mai s’han fet unes plebiscitàries a Catalunya? Com se sap com reaccionarà la gent davant d’una aposta col·lectiva decidida, ferma, segura i amb visió de futur? O sia que deixem-ho estar, és una excusa.

Pel camí algú ha fet un magnànim oferiment sobre la presidència de la Generalitat. Només una frase: Em sembla insultant. Sóc dels que pensen que s’està tornat a perdre l’onada i, aquesta vegada, l’onada desaprofitada ens podria negar a tots, i no en tinc ganes.

Per això, malgrat pensar que la proposta del President és molt més neutre respecte als partits i molt més àmplia, de país i més il·lusionant, em sembla que per tirar endavant les eleccions, l’única possibilitat és acceptar la proposta d’ERC. a canvi, caldria que ERC acceptés el full de ruta posterior a les eleccions que va dibuixar el President. 

La història posarà cadascú al seu lloc i m’agradaria viure-la lliure, com a mínim una temporada. 

Fins d'aquí uns quinze dies.

F. Ponsatí

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge prou important com per no dependre d'España.

“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”