diumenge, 29 de setembre del 2019

No és un “Estado de derecho” sinó que és un “derecho de Estado”.



PRIMERA PART

No és un “Estado de derecho” sinó que és un “derecho de Estado”.

Nosaltres amb el lliri a la mà, ens vàrem pensar i creure que si no traspassàvem la legalitat, encara que estiguéssim vorejant-la, el dret ens protegia, però, infantils de nosaltres, no ens vàrem adonar que l’altra part sí  que hi veia un perill real i que encara que no traspasséssim, jurídicament, la línia de la legalitat, ells s’ho estaven prenent com un desafiament seriós i real i, com a tal, han respost.

De fet, no s’equivocaven i no s’equivoquen, perquè n’era i n’és de seriós i real el desafiament, i així s’ho prenen i l’estant tractant. Saben i tenen clar que l’Estat, España, no podria existir, sense Catalunya, no és pas que si ens independitzéssim España no tingués cap mena de rellevància política ni econòmica, sinó que petaria en cent mil bocins, ningú voldria ser espanyol, senzillament perquè veuria España com un Estat impossible de subsistir I de fer quelcom de realment seriós i important per als seus ciutadans i tothom en fugiria i els seus negocis en patirien, la seva terra de fer pipes se n’aniria a fer punyetes, perquè, de fet, España com a Estat, no és res més que un gran club d’espoliació, on, fins ara es cobria l’expedient amb certes formes dites democràtiques, però que quan han vist perillar els seus doblers han decidit que tenien dret a defensar-se i a fer fer a tots els qui en depenien el que a ells els interessava: doblegar, xafar i, si pot ser, terroritzar tots els qui, per un motiu o un altre, podien posar en perill el seu control sobre el territori i les persones, perquè enyoren els temps del franquisme, perquè “con Franco vivian mejor”.

Això ho tenen molt clar les elits polítiques i econòmiques que, encara que sembli que són dues coses diferents, només en són una, perquè els polítics són la “voz de su  amo”. L’exemple més clar el tenim amb el que ha passat aquests últims mesos, un partit com el PSOE ha preferit anar a eleccions que no pas formar govern amb algú que, en algun moment havia defensat que els catalans podien tenir un cert dret a votar, ja no dic a d’autodeterminar-se, i això només és explicable perquè el cap de l’Estat i els qui realment manen econòmicament ho han decidit així, per tant, després de les eleccions el PSOE s’aliarà amb Ciutadans, la bèstia negra de Catalunya i de tot el que faci flaire d’autogovern, perquè aquest minso autogovern els limita, una mica, les possibilitats de fer el que els doni la gana, encara que sigui d’una manera molt minsa, i pot crear esperança en un futur millor, en un futur diferent, i això és molt perillós.

I perquè al País Basc no se’l tracta igual, doncs per dues raons ben senzilles, la primera perquè mai han representat cap perill per a les oligarquies espanyoles, perquè ells en formen part des del segle XIX, com a mínim, i la segona, perquè la independència del País Basc, de fet, ja és una quasi realitat, aquesta és la magnitud de la seva força, en són sense haver de mostrar que en són.

Per tant, des del meu punt de vista és normal que el “dret de l’Estat” hagi soterrat l’Estat de dret, i queda molt clar que tots els qui s’omplen la boca i s’estarrufen com paons dient que “España es un Estado de derecho”, de fet, estant dient que “España tiene el derecho de un estado a defenderse y, por lo tanto, a transformar el Estado de derecho en derecho del Estado”.

SEGONA PART

Ara, un es preguntaria si és que realment són tant ximples i bèsties com aparenten, i si no han après res de la història, perquè si la seva resposta a les peticions de més de dos milions de persones, això sí, ciutadans de segona perquè són catalans, només és el xarop de bastó i l’assimilació, i res més, com es pensen que acabarà la cosa. Ja els ho dic jo ara i sense que em calgui una bola de vidre per veure el futur, a hòsties, perquè fins i tot l’ase més pacient hi ha un dia que quan l’amo li clava una nova vergassada s’hi torna i li etziba una coça que l’envia a l’altre barri.

A casa nostra, de xarop de bastó, España, ja n’ha repartit a tort i a dret i a molta gent, milers han rebut, i milers continuen rebent, ara a través dels tribunals. Per mi, si els qui manen, tots plegats, són tant estúpids, poden continuar fent el que fan, però els recordaria el final del seu gloriós imperi que fins i tot els descendents dels espanyols, els criollos, se li varen regirar en contra i varen ser molts dels dirigents independentistes. És necessita ser molt curt de gambals polítics perquè els teus propis descendents t’engeguin i trenquin els llaços amb la “madre patria”.

Si hi ha algú, amb un parell de dits de front que es pensa que amb hòsties aconseguirà fer-nos baixar del burro s’equivoca de mig a mig, és cert que de moment escurçarem el pas, anirem més a poc a poc, que molts tindran por, però no pas per això el ruc recularà, i ja ho diu la dita “Catalanes y baturros tozudos como burros.”

Vostès mateixos, o ens accepten com som i procuren donar una resposta realment positiva a allò que se’ls demana o per vostès va el pollastre, dient-ho d’una altra manera, si volen que España sobrevisqui com a Estat han de fer altres coses que no siguin continuar repartint llenya i fent-se l’home del sac, perquè sinó, ja ho va pronosticar en Deulofeu –en pau descansi (ho dic perquè no el busquin), cap allà el 2029 España, com a forma d’estat, petarà i Catalunya s’independitzarà, però millor que no em facin cas i continuïn fent-se el milhomes i fent cas a Ciudadanos, al PP i a Vox, així, cada cop hi haurà més criollos que voldran anar-se’n.

Si algun dia tenen un pensament positiu i arriben a aquesta conclusió (potser ja és tard, però per provar-ho no hi perden res), jo de vostès faria tot el possible  perquè ens hi trobéssim bé fent-los de parella de ball, i no pas hostiant-nos i fotent-nos la culpa cada vegada que vostès s’equivoquen de pas de ball i ens trepitgen. 

Facin un esforç i aprenguin a ballar i a conviure, no som de la seva propietat, encara que vostès es comportin com si ho fóssim.

Si no canvien, i de pressa, no els estranyi que tinguem ganes de ser lliures i poder decidir què volem ballar i què no, i amb qui.

Estiguin bonets, i passi-ho bé.

Felip Ponsatí

(Catalunya, setembre-octubre de 2019)

Una de les nostres feines és la de procurar que TOTS els alumnes, quan surtin de l’escola, disposin de les capacitats necessàries per a poder aprofitar els recursos que el sistema educatiu i la societat  els posaran a l’abast, per tal que la pobresa i la marginació deixin de ser hereditàries.