dissabte, 15 de febrer del 2014

ELS EMPRESARIS I EL DRET A DECIDIR

Ja teníem força clar que la gran empresa no vol canvis i que ja els va bé la situació actual. Ara bé, jo només tinc un parell de preguntes:

Segur que si ells estiguessin en la nostra situació no voldrien el mateix que nosaltres? Com a mínim podem decidir. És molt fàcil dir al sotmès que no es bellugui i que aguanti perquè “potser, i només potser” l’amo i els seus ajudants tindran algun problema.

Dels empresaris i els polítics que tenen el cap a Madrid ja ens ho esperem tot, d’alguns altres, per exemple els europeus, els cal –abans- repassar una mica la història.

Normalment és molt fàcil veure la busca al nostre ull (som un poble numèricament i geogràficament petit) i donar-nos consells des de una situació econòmicament forta i amb un estat potent al darrera.

Si els empresaris i els polítics de tot Europa haguessin tingut la posició de “no toqueu res, ja està bé com està”, s’hauria fet la reunificació d’Alemanya?

Però quan va ser el moment, cap empresari, ni cap polític, ni de dintre ni de fora, va seguir el consell de “no toqueu res” sinó que es va reunificar el país malgrat se sabia que costaria un esforç de molts i molts anys i un gavadal de milers de milions de marcs, ara euros, per igualar una mica tot el territori.

Malgrat l’esforç econòmic, i fins i tot polític, ningú va dubtar, i nosaltres amb ells ens en vàrem alegrar. El cert és que vàrem estar contents per ells i amb ells. La llibertat i la democràcia s’estenien.

I si parléssim l’Eslovènia, o de Txèquia i Eslovàquia. I així molts d’altres que han pogut decidir!

NO ÉS EL MATEIX

És cert, no és el mateix, el nostre cas és força pitjor. La nostra supervivència com a nació depèn de la consulta i, per tant, depèn de nosaltres. Però també depèn de si els polítics i els empresaris europeus s’ho creuen quan diuen que són demòcrates, o és que la democràcia només val per a les nacions fortes o per aquelles que tenen la sort de tenir amics forts potents?

F. Ponsatí

Fins la setmana vinent.

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge prou important com per no dependre d'España. 

“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada