dissabte, 28 de gener del 2012

ESCÒCIA...

Escòcia és un miratge i els miratges semblen allò que no són. No podem prendre Escòcia de model polític, però sí que podríem prendre el Partit nacionalista escocès com un possible model de coherència i d’habilitat política, sobretot d’habilitat política i de no arronsar-se davant del poder central i tots els seus falsos i tramposos jocs de mans.

Ja sabem que no som dintre d’un estat com el britànic on la voluntat  popular és un valor, aquesta diferència és fonamental, però no és pas absoluta ni fa inviable assolir la independència, segurament per nosaltres ens ho facilita.

S’haurà de negociar i s’hauran de plantejar objectius clars i mantenir-los. El primer pas sembla coherent que sigui un objectiu un xic descafeïnat: el pacte fiscal; però per alguna cosa seriosa s’ha de començar.

Ja fa temps que vàrem escriure que no era una bona idea demanar que, abans de la negociació, es fes una consulta prèvia.

La consulta ja es va fer amb les eleccions al Parlament, CiU s’hi presentava amb la idea difusa –si voleu- d’un pacte fiscal que, de mica en mica, han aclarit un xic, no gaire.

En comptes d’estar demanant consultes, el que haurien de fer els partits independentistes seria estar marcant i proclamant dia sí, dia també, l’objectiu del pacte fiscal i els mitjans que calen per a poder-lo portar a terme.

Vaja! Que aniria bé que algú de forma tossuda, amb constància, amb tranquil·litat i amb un llenguatge entenedor i políticament clar, anés detallant i explicant a la ciutadania què caldria pactar per a poder dir que realment s’ha arribat a un pacte fiscal i no pas a un joc de mans amb cartes trucades; és una feina cansada i poc agraïda, però indispensable.

També s’hauria de dir, tant si toca com si no toca, que sense l’espoli fiscal i amb la Generalitat controlant i gestionant tots els nostres impostos ja fa temps que hauríem començat a sortir de la crisi. 


F. Ponsatí


“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”  

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge prou important com per no dependre d'Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada